Numre

Numre – dit eget valg:

Dette er den individuelle og personlige del af en optagelsesprøve.
Det er afgjort den vigtigste del og dén del du har mest kontrol over. 

Du skal typisk finde to numre, der har forskelligt udtryk og som samlet ikke må vare mere end 10 minutter alt inklusiv.

Der er forskellige vejledninger så vær omhyggelig med at læse på de enkelte institutioners hjemmeside om reglerne.

Typisk skal du spille med minimum en trio (dig selv inkluderet) og der skal være improvisation i ét eller begge numre.

Du kan eventuelt kontakte institutionen for at bede om hjælp til akkompagnement, men det er absolut bedst, hvis du selv står for det. Det handler om et overordnet indtryk af dig som musiker og kunstner, og her spiller akkompagnementet en stor rolle. Du kan forme og styre udtrykket, og det personlige udtryk står stærkest når du har gennemarbejdet det og møder velforberedt. Desuden spiller nervøsitet en rolle, og jo mere du har styr på dit materiale, jo mindre nervøs behøver du at blive.

Start i god tid (fx et halvt år før optagelsesprøven) med at finde eller komponere en række numre du vil bruge. langsomt vil du nærme dig nogle favoritter og dem skal du så gå i krig med: Øv dem alene i lang tid, så du begynder at kunne dem udenad og afsøg de forskellige variationer og muligheder der er i numrene. Spil dem sammen med din gruppe i god tid, så I kan finde et samlet og fælles udtryk.

Denne del af prøven skal være en fest! Ikke nødvendigvis super udadvendt med lysshow og vindmaskiner, men spillet med nærvær og nødvendighed. Væn dig til at spille ud mod nogen – så din musik for en retning, der peger ud mod lytteren. 

Overordnet er der ikke så mange regler for hvad numrene skal indeholde eller hvilken genre- eller stil det skal være i. Vælg noget musik, som DU syntes er godt og hvor du spiller godt. Vælg noget, der ikke er alt for svært, men bliver det for let, skal du tilføre meget fra din egen musikalitet. Det er altid godt at spille eget materiale, men det skal stadig lyde godt! Eller arrangér andres numre på en ny og original måde, der passer dig.

Numre – eksempler:

Her følger en liste med numre der er blevet brugt af tidligere optagelsessøgende: Det er ment som inspiration og IKKE en garanti for at komme igennem prøven med et godt resultat. Overvej hvordan du viser dine evner i forhold til melodik, harmonik og rytmesans.

Flower Power af John Scofield: Et nummer med mange akkorder og underforstået rytmik. 3/4 jazz vals med hyppige toneartsskift.

Lay Lady Lay af Bob Dylan: Arrangeret om til instrumentalnummer hvor sang-temaet spilles som melodi og der improviseres over akkorderne. Meget inspireret af Bill Frisell´s mange Bod Dylan versioner 

All the Things You Are: Jazzstandard arrangeret med fri rubato solo intro. Herefter almindelg trio version med soli og tema.

Speak no Evil af Wayne Shorter: Arrangeret med en funky R´n`B feeling. B stykket om-arrangeret med færre akkorder. 

Americana Boy af Mike Landau: Et guitarnummer med Hendrix elementer og en udvidet harmonik. 

Revelation af Robben Ford: Instrumentalt gospel inspireret nummer med gode akkordprogressioner i blues stil.

Angel Eyes: Jazzstandard. Kan spilles mere shuffle-blues agtigt. 

 

+45 21688194
en_USEnglish